8 Şubat 2025

Bursa Ekonomi Haberleri – Güncel ve Tarafsız Anlayış

Güncel haberle bursanın nabzını tutun: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinin en iyilerine erişin!

CHP, tartışmalı düzenlemeleri AYM’ye taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 7534 sayılı Köy Kanunu’ndaki bazı düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı. İmar aktarımı, değer artış payı, yetki devri ve yapı denetimi gibi konulara itiraz edildi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 7534 sayılı Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı düzenlemelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı. Günaydın, parti üyeleriyle birlikte yaptığı başvurunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

KÖY KANUNU’NDAKİ DEĞİŞİKLİKLERE TEPKİ

Köy Kanunu’nun 1924 yılında çıkarıldığını ve Cumhuriyet’in ilk yasalarından biri olduğunu hatırlatan Günaydın, zaman içinde yapılan değişikliklerle yasanın amacından uzaklaştırıldığını ve olumsuz bir içeriğe büründüğünü savundu. CHP olarak, bu kanun TBMM’ye geldiğinde hukuka aykırı buldukları maddelere itiraz ettiklerini ancak düzenlemenin 12 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

İTİRAZ EDİLEN DÜZENLEMELER

Günaydın, Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurdukları maddeler arasında şunların yer aldığını ifade etti:

  • İmar Aktarımı: Alıcı ve verici parsellerin aynı il sınırları içinde olması durumunda imar aktarımı yapılması.
  • Değer Artış Payı: Fonksiyon ve imar planı değişikliği sonrası malikten yüzde 90 oranında değer artış payı alınması.
  • Yetki Devri: Yerel yönetimlerin ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yetkilerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredilmesi.

ELEKTRONİK HABERLEŞME KULELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

Elektronik haberleşme için kule ve direklerin dikilmesine ilişkin düzenlemelerin insan sağlığı gözetilerek yapılması gerektiğini vurgulayan Günaydın, bu konuda da düzenlemenin iptali için başvurduklarını belirtti.

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİNE DAİR MADDELER

Güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin yapı denetiminden çıkarılması ve yapı denetim kuruluşlarının yapı sahiplerince seçilmesi gibi düzenlemeleri de Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını belirten Günaydın, ayrıca şu maddelere de itiraz ettiklerini açıkladı:

  • Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedellerinin belirlenmesi.
  • Elektronik dağıtıma göre belirlenen yapı denetim kuruluşlarının cezai hükümlerden istisna tutulması.

TÜRKİYE ÇEVRE AJANSI’NA TANINAN YETKİLER

Türkiye Çevre Ajansı’nın ortak olacağı şirketlerin herhangi bir kanuni ölçüt olmaksızın Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini hukuka aykırı bulduklarını ifade eden Günaydın, ayrıca ajansın teşkilat yapısı ve istihdam edilecek personelin özlük haklarının da keyfi şekilde belirlenmesine itiraz ettiklerini söyledi.

DEVLET DENETLEME KURULU’NA TANINAN YETKİLER

Devlet Denetleme Kurulu’na verilen bazı yetkileri “kabul edilemez” olarak nitelendiren Günaydın, CHP olarak bu düzenlemelerin iptali için iki hafta içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurdu.

“ANAYASA MAHKEMESİ GECİKİYOR” ELEŞTİRİSİ

Anayasa Mahkemesi’nin karar almada geç kaldığını savunan Günaydın, yürürlüğün durdurulması taleplerinin sıklıkla reddedildiğini belirterek, yüksek mahkemeye çağrıda bulundu.

Günaydın, “Öncelikli kanunları, kamu yararını doğrudan ilgilendiren düzenlemeleri hızlı bir şekilde inceleyin. Yürürlüğün durdurulması kararlarından kaçınmayın ve Anayasa’ya aykırı bulunan düzenlemeleri gecikmeksizin iptal edin. Mevcut anayasa ihlallerine ek olarak, düzenlemeleri düzeltebilmeleri için bir yıl ek süre tanımayın.” ifadelerini kullandı.