Fındıkta fiyat kırdıracak spekülasyon: Söylentiler tekelci firmanın oyunu mu?

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin, piyasanın altında fındık sattığı iddia edilmişti. 

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, satılan fındıkların selde zarar gören fındıklar olduğunu ve satışın da sigorta şirketi tarafından yapıldığını söyledi. Söylentilerin tekelci firmanın lehine olduğunu vurgulayan Şanlıtürk, üreticileri uyardı. Şanlıtürk, şunları söyledi: 

Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık sattığı gündeme gelmiş ve fındık piyasasının speküle edildiği gündeme gelmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımına her yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevlendirilen bir kurumumuzdur. Fındıkta regülasyon görevi yapmaktadır. Bu zamana kadar da bu görevi üreticinin lehine başarıyla yürütmüştür. Bu yıl rekoltenin az olması sebebiyle fındık piyasası arzu edildiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu referans fiyatının üzerinde olmuştur. Oluşan bu piyasanın üzerindeki en büyük tehdit de TMO’nun elindeki kabuklu fındığı piyasaya sürmesi olasılığıdır. 

2023 fındık hasadından sonra TMO ile görüşmelerimizde kesinlikle kabuklu fındık satmadığı belirtilmiştir. Fındık sattığı iddialarının hassas dengede oluşan fındık piyasasını üretici aleyhine oluşacak şekilde bozmaya yönelik manipülatif söylemlerdir. Bu söylemler ancak tekelci firmanın değirmenine su taşıyacaktır.

SELDE ZARAR GÖREN FINDIKLAR, SİGORTA ŞİRKETİ TARAFINDAN SATILDI

Konunun özü şudur: Bildiğiniz gibi Karadeniz bölgesinde yaz aylarında sel ve su baskınlarıyla karşılaşılmaktadır. Samsun ilimizde meydana gelen selde birçok ev, iş yeri ve depo sular altında kalmıştır. TMO’nun fındık deposunu su basmış ve bir kısım kabuklu fındığa zarar vermiştir. Sadece fındık deposuna su girmemiş, buğday ve pirinç depoları da selde zarar görmüştür. Depodaki ürünler sigortalı olduğu için ilgili sigorta şirketi gelmiş, hasar görmeyen fındık, depodan boşaltılmıştır. Selin zarar verdiği yaklaşık 200-250 ton civarındaki kabuklu fındığı sigorta şirketi ıslak olduğu için, içinde yer yer çürükler olduğu için piyasanın altında satmak zorunda kalmıştır. Bu satışı gerçekleştiren tamamen sigorta şirketidir. Aynı zamanda selde zarar gören pirinç ve buğday da sigorta şirketi tarafından satılmıştır. Poliçeyi yaparken teminat altına aldığı için artık hasar gören ürün tamamen sigorta şirketinindir.

Örnek vermek gerekirse, kazada perte çıkan aracınızın sigorta şirketi tarafından hasarlı olarak satılması ve sizin aracınızın parasını piyasa fiyatından size ödemesi gibidir. Bu konuyu çarpıtarak TMO piyasanın altında fındık satıyor diye dillendirmek çok hassas dengede oluşan fındık piyasasını tekelci firma lehine bozmaktır. Bu söylem, üreticinin zarar etmesine yol açacaktır. Bizim kaygımız, üreticidir. Üreticinin menfaatinin zarar görmemesidir. TMO; 2023 hasatından sonra kesinlikle kabuklu fındık satmadığını, şu anda da gündemlerinde herhangi bir kabuklu fındık satışının olmadığını beyan etmektedir. Kurumlarımızın saygınlığını korumalıyız. Şu anda fındık piyasasında TMO yerine ikame edeceğimiz başka bir kurum yoktur. TMO, her yıl kendisini yenileyerek fındık alımında daha hassas davranarak daha başarılı olmaktadır. TMO Genel Müdürü olmak üzere tüm ofis çalışanlarımıza, bölgede yürüttükleri hassas çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir